Szent István körút 2.
8821 Nagybakónak
Hétfő-Péntek
08:00 - 16:00
+36 93 571 005
onkormanyzat@nagybakonak.hu

Felelős állattartás elősegítése – 2021

TÁJÉKOZTATÓ A MAGYAR FALU PROGRAM TÁMOGATÁSÁRÓL

 

Támogatott szervezet: Nagybakónak Község Önkormányzata
Cím: 8821 Nagybakónak, Szent István körút 2.
Adószám: 15436784-1-20
MFP azonosító: 1003555464
Projekt azonosítója: 3295772395

 

Támogató: Magyar Állam.

Önkormányzatunk a Magyar Falu Program keretében meghirdetett Felelős állattartás elősegítése – 2021 című, MFP-FAE/2021 kódszámú pályázati kiírásra pályázatot nyújtott be.

A projekt címe: Kedvenceink védelme-felelős állattartás Nagybakónak

A pályázat sikeres volt, és a vissza nem térítendő támogatás összege: 1 010 508 Ft.

Nagybakónak Község Önkormányzatának és vele együtt lakosságának is eltökélt célja volt, hogy a Magyar Kormány állatvédelmi célkitűzésével összhangban megvalósítsa és népszerűsítse a felelős állattartást, az állatok gondozása iránti felelős gondolkodást, magatartást. Ennek egyik fontos lépcsőfoka, hogy a Nagybakónakon élők, a tulajdonukban lévő kutyák és macskák számára biztosítsák a megfelelő orvosi beavatkozásokat.

A felelős állattartás népszerűsítése, gyakorlatba való átültetése korunk egyik legnagyobb feladata. A pályázat keretein belül lehetőségünk volt macskák és kutyák ivartalanítására, veszettség elleni védőoltások beadására.

Az utóbbi időben településünkön sajnos egyre több volt a kóbor állat, többségükben macska jelent meg az utcákon. Ennek megfékezésének egyetlen jó megoldása, ha a tulajdonosok ivartalanítják macskáikat. A kóbor macskák hordozzák ugyanis az egyik legnagyobb veszélyt veszettség szempontjából.

Az ivartalanítás nem csak a nem kívánt szaporulat elterjedését akadályozza meg, hanem mindkét állatnál különböző megbetegedések úgy, mint méh elgennyesedése, emlődaganat kialakulása, prosztata jóindulatú és rosszindulatú megnagyobbodása is megelőzhető. A veszettségben megbetegedett ember vagy állat gyógyíthatatlan, a megelőző védőoltás az egyetlen védekezési lehetőség.

 

Az állatorvosi beavatkozások során 1 db szuka kutya-, 13 db kandúr macska-, és 22 db nőstény macska ivartalanítása történt meg. Továbbá 1 db nőstény kutya, 7 db kandúr macska, illetve 13 db nőstény macska kapott veszettség elleni védőoltást.

Az ivartalanításokat a Karos-Vet Kft. képviseletében Dr. Virág Zsolt állatorvos végezte el.

Hisszük, hogy a felelős állattartás az állatok egészségének megóvása mellett rendezetté, biztonságossá is teheti településünket.

 

Köszönjük a Magyar Állam támogatását!

 

Kovács Tamás, polgármester