VP6-19.2.1.- 46-5.1-22 A zöldterületek gondozását szolgáló eszközök beszerzése Nagybakónakon

A zöldterületek gondozását szolgáló eszközök beszerzése

Nagybakónakon

Nagybakónak Község Önkormányzata a Vidékfejlesztési Program keretén belül az Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület működési területére meghirdetett, VP6-19.2.1.- 46-5.1-22 kódszámú, Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület – Közösségi tevékenységek erősítése eszközbeszerzés támogatásával című felhívásra támogatási kérelmet nyújtott be.

 „A zöldterületek gondozását szolgáló eszközök beszerzése Nagybakónakon” című projektötlet pozitív elbírálásban és támogatásban részesült. A 3389346581 projekt azonosítóval rendelkező elképzelés a 90%-os intenzitású támogatásnak köszönhetően 3 183 122 Ft állami és európai uniós támogatásban részesült. A projekt teljes költsége 3 536 804 Ft, melynek megvalósításához az önkormányzat 353 682 Ft önerőt társít.

A vissza nem térítendő támogatás összege 3 183 122 Ft, amelyet a pályázó a zöldterületek gondozását szolgáló eszközök beszerzése, a projekt előkészítés és a projekt menedzsmentre, valamint a projekttel kapcsolatos kötelezően előírt nyilvánosság, és marketing, kommunikációs szolgáltatások költségei megvalósítására fordít.

A beszerzett új eszközök: 4 db fűkasza, 1db láncfűrész, 1db rotációs mulcsozó

Az uniós és állami támogatásból történt eszközbeszerzésnek köszönhetően a zöldterület karbantartási munkálatai könnyebbé és hatékonyabbá válnak. Az új alacsonyabb fogyasztású, és kisebb karbantartási igényű zöldterület gondozására vásárolt eszközök révén jelentős összeget takarít meg az önkormányzat, nő a nagybakónaki turisztikai attrakciók látogatottsága, a gondozottabb településképnek köszönhetően a község turisztikai vonzereje is megnő. A település nevezetességei –a Kőszikla szurdok, az Árpád forrás és az energiapark- sok kirándulót vonzanak. Azonban ezek a természeti csodák is gondozást igényelnek, ahogy a falu 11 hektáros zöldterülete is,– amelyek rendben tartása egyszerűbbé és gyorsabbá válik a támogatásból beszerzett eszközökkel.

Az új berendezések beszerzése a környezettudatosság szempontjainak a figyelembe vételével történt: anyagtakarékos, környezettudatos döntés születet, mivel a beszerzett eszközök megfelelnek a legújabb előírásoknak. A korszerűbb, környezetkímélőbb gépek használata miatt csökken az éves CO2 kibocsájtás, önkormányzat üzemanyagra fordított kiadása, a karbantartásra fordított idő.

Az uniós és állami támogatásnak köszönhetően megvalósult fejlesztés eredményeként teljesíthetővé válik a zöldterületeken elvárt szezonális, folyamatos kaszálása, ami a jelenlegi elhasználódott eszközökkel nem volt tartható. Az új alacsonyabb fogyasztású, és kisebb karbantartási igényű zöldterület gondozására vásárolt eszközök révén önkormányzatnál megtakarítás keletkezik. Az új eszközökkel könnyebb, biztonságosabb lesz a munkavégzés, csökken az új eszközök esetében a karbantartásra fordított idő. A település turisztikai vonzerejének növekedése által nő a település megtartó ereje és a helyiek összetartozás érzése, valamint a településre érkező turisták számának növekedésével lehet számolni.

A fejlesztés hatására csökken a zöldterület karbantartásra szánt idő ezzel együtt nő a tevékenység hatékonysága, tervszerűbbé válik a tevékenység, ami a munkatársak munkaidő kihasználásának javulását eredményezi. A település lakosságának a zöldterületek rendben tartásával kapcsolatban érzett felelősség tudata növekszik.  

KÖSZÖNJÜK A MAGYAR ÁLLAM ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ TÁMOGATÁSÁT.

Kovács Tamás polgármester  

 

A Zalai Hírlapban megjelent cikkünket itt olvashatja.